Laksa Sarawak ni, walaupun disebut laksa tapi guna bihun. Jom kita belajar buat Laksa Sarawak.
BAHAN A ;
- Bihun 1 paket direbus / rendam air panas mendidih & tos. Ketepikan. ( saya rebus sbb guna bihun kasar)
BAHAN B ; (untuk kuah)
- 1 paket pes Laksa Sarawak (200gm)
- 1/2 ekor ayam (direbus + 3 cawan air)
- 1/2 kg udang (direbus dengan 1 cawan air)
- 3 cawan santan
CARA MEMBUATNYA ;
* Rebus ayam dan udang kemudian toskan.
* Satukan air rebusan udang dan ayam. Masukkan pes asam laksa dan masak sehingga air rebusan tinggal separuh.
* Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga naik minyak.
* Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- 1/2 kg udang (direbus dengan 1 cawan air)
- 3 cawan santan
CARA MEMBUATNYA ;
* Rebus ayam dan udang kemudian toskan.
* Satukan air rebusan udang dan ayam. Masukkan pes asam laksa dan masak sehingga air rebusan tinggal separuh.
* Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga naik minyak.
* Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
BAHAN C ; ( Ulam )
- Timun ( buang kulit & parut )
- Tauge ( dicelur )
- Telur ( pecahkan telur dalam mangkuk dan masukkan garam. Goreng telur lapisan nipis dalam non stick pan. Sejukkan & hiris halus.
- Daun ketumbar ( potong kecil )
- Limau kasturi ( potong dua )
- Ayam rebus tadi diracik halus.
- Udang rebus (potong dua)
- Sambal ( saya hanya tumis sambal belacan )
♤ ~ ♤ ~ ♤ Selamat Mencuba ♤ ~ ♤ ~ ♤
No comments:
Post a Comment