our journey

our journey
Perjalanan Hidupku tidak berlaku sebagaimana yang Aku rancang, tetapi ianya berjalan mengikut perancangan ALLAH.... Alhamdulillah.

Sunday 16 November 2014

LAKSA SARAWAK

Hari ni berjaya buat Laksa Sarawak. Teringat Puan Ijan bila makan laksa Sarawak. Alhamdulillah menjadi. Ikut resepi Kak Dayang Zety masa kat Sarawak dulu.

Laksa Sarawak ni, walaupun disebut laksa tapi guna bihun. Jom kita belajar buat Laksa Sarawak.






BAHAN A ;

- Bihun 1 paket direbus / rendam air panas mendidih & tos. Ketepikan. ( saya rebus sbb guna bihun kasar)


BAHAN B ; (untuk kuah)

- 1 paket pes Laksa Sarawak (200gm)
- 1/2 ekor ayam (direbus + 3 cawan air)
- 1/2 kg udang (direbus dengan 1 cawan air)
- 3 cawan santan

CARA MEMBUATNYA ;

* Rebus ayam dan udang kemudian toskan.
* Satukan air rebusan udang dan ayam. Masukkan pes asam laksa dan masak sehingga air rebusan tinggal separuh.
* Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga naik minyak.
* Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.


BAHAN C ; ( Ulam )

- Timun ( buang kulit & parut )
- Tauge ( dicelur )
- Telur ( pecahkan telur dalam mangkuk dan masukkan garam. Goreng telur lapisan nipis dalam  non stick pan. Sejukkan & hiris halus.
- Daun ketumbar ( potong kecil )
- Limau kasturi ( potong dua )
- Ayam rebus tadi diracik halus.
- Udang rebus (potong dua)
- Sambal ( saya hanya tumis sambal belacan )









     

                         ♤ ~ ♤ ~ ♤   Selamat Mencuba  ♤ ~ ♤ ~ ♤ 

No comments:

Post a Comment