Kali pertama buat kek ni, alhamdulillah terus menjadi. Terima kasih Jey...
Sumber dari : http://nicemamaforever.blogspot.com/2012/03/kek-coklat-kukus-puding-karamel.html
Resepi ni saya copy dari Pn.Ijey@atiey
Terima kasih jey...
(A) Bahan ( Gula Karamel)
Cara-cara:
Taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu selama 5-8 minit hingga gula mencair perang keemasan. (Suhu bergantung kepada oven masing-masing. Menurut Pn.Ijey oven akan berasap sebab kita bakar gula... jangan takut yer... )
(B) Bahan Puding Karamel
- 3 biji kuning telur
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan susu pekat
- 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-cara:
- Kacau sebati semua bahan ( tak perlu kuat, kacau lembut sahaja ).
- Tapis dan tuang atas gula karamel (gula hangus) tadi.
- Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit / pekat sikit permukaan puding tu... jangan terlampau keras, nanti tak boleh sebati dengan kek ( pada suhu 160 C dengan menggunakan api atas bawah)
- Ketepikan dan sejukkan lebih kurang 30 minit... ( sementara tu, sediakan adunan kek coklat )
(C) Bahan Kek Coklat
- 1 cawan gula
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 2/3 cawan serbuk koko ( Pn.Ijey letak 1 cawan )
- 1 cawan minyak masak
** semua bahan campur & kacau atas api sederhana & sejukkan
Bahan-bahan lain :
Bahan-bahan lain :
- 3biji telur
- 1 1/2 cawan gandum + 1 sudu teh serbuk soda
* Kacau hingga sebati dalam adunan koko yg telah sejuk kat atas tu.
* Kemudian tuangkan ke atas karamel yg telah sejuk perlahan-lahan supaya puding tidak pecah.
* Bakar dengan menggunakan kaedah bain marie dengan suhu 160°C selama sejam @ sehingga masak.
* Terbalikkan apabila kek betul2 telah sejuk.
*** selepas diterbalikkkan kek tu, simpan dulu dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment