our journey

our journey
Perjalanan Hidupku tidak berlaku sebagaimana yang Aku rancang, tetapi ianya berjalan mengikut perancangan ALLAH.... Alhamdulillah.

Wednesday 29 October 2014

Salad ubi kentang..

 Assalamualaikum...
Pada cuti deepavali yang lepas, cuba buat salad ubi kentang. Alkisahnya Mr.Husband beli ubi kentang 1 guni.. ( guni yg sama bila kita beli bawang merah, lbh kurang 4kg ). Kalau tak buat sesuatu membazir nanti. Kebetulan masa tu saya baru jer balik dari berkursus di Trengganu selama 3 hari, teringat la Salad Ubi Kentang masa sarapan kat hotel. Timbul la idea nak cuba. Inilah hasilnya. Rasanya boleh tahan walaupun kali pertama buat. Mak mertua kata, kalau macam ni susahlah mak nak pantang. Sebab doktor tak galakkan sangat mak makan ubi kentang. Faktor kesihatan yang tak berapa baik akhir-akhir ni.
Ok... ini resepinya... Cubalah..

SALAD UBI KENTANG

Bahan A
- 6 biji ubi kentang sederhana saiz ( kupas kulit dan potong dadu, kukus hingga masak)
** nak rebus pun boleh, saya suka kukus untuk kekalkan jus ubi kentang.
- 5 batang (pokok) sayur Yau Mak Choy (potong besar)
- 1 mangkuk tomato ceri
- 1 batang carrot  ( dipotong halus memanjang )
- 6 batang sosej ( goreng dan potong serong / runcing )

Bahan B
- 3 sudu besar mayonis sebenar
- 3 sudu besar sos thousand island ( blh guna mana-mana sos salad yang anda suka )
- setengah biji jus lemon ( kalau suka masam boleh letak lebih )
- sedikit minyak zaitun
- sedikit garam
- sedikit lada hitam

Cara :
* Sebatikan semua bahan A
* Campur bahan A dan B. Sedia untuk dihidang...

Ringkaskan. Selamat mencuba..



ubi kentang .. saya suka letak asing, bila nak makan satukan...


inilah rupanya... simple









No comments:

Post a Comment